Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Marchewkowe
Ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler

Skladniki:
ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 4 jaja
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. maki
  • 2 szkl. cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 2 lyzeczki sody
  • szczypta soli 
  • orzechy
  • rodzynki
polewa:
  • czubata lyzka kakao
  • 4 lyzeczki cukru
  • lyzeczka masła
  • 2 lyzeczki zimnej wody
Ciasto: jaja utrzec z cukrem na puszysta mase. Dodawac stopniowo make i olej, na koncu marchew, proszek do pieczenia, sode, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

Polewa: wszystkie skladniki polaczyc i gotowac na bardzo malym ogniu az do rozpuszczenia cukru. Smarowac zimne ciasto.
piątek, 16 października 2009, nsc23